Професионален Блог

Поредният WordPress блог – що пък не? :P

Ревю на NAS – Synology DS212j

Реших да закупя устройство,  което да използвам за бекъп, да има медиа сървър (DLNA/ UPnP), възможност за сваляне на торенти и т.н.

Веднъж вече ми се е случвало да ми се счупи диск на домашния компютър и да загупя не малко лични снимки, поради което исках устройство с поне два диска и поддръжка на RAID 1 .

След известно гледане на спецификации и мнения прочетени в интернет се спрях на Synology DS212j.

Въпросното устройство ми бе предоставено от AdSyS за тестове.

Пълните му характеристики можете да намерите на сайта на производителя – Synology

Първоначалната му инсталация и настройка са много лесни.

Самото устройство трябва да бъде  „разделено“ на две за да бъдат монтирани дисковете.

 

След монтажа на дисковете, посредством софтуера от диска трябва да бъде инсталирана операционната система в/у устройството.

Препоръчвам ви да свалите последните версии на инсталатора и DSM (операционната система) от http://www.synology.com/support/download.php?lang=enu&b=2%20bays&m=DS212j

В началото се притеснявах, че arm процесора с работна честота от 1.2GHz и паметта с размер от 256М ще са недостатъчни за такъв тип устройство, но останах очарован от начина по който Synology съумяват да управляват този ресурс.

Web интерфейса е много добре направен и много удобен. Всичко се намира там където очакваш да бъде. Могат да бъдат отваряни отделни прозорци, да бъдат позиционирани и т.н.

През пакетния мениджър може да инсталирате различни приложения, като дори има възмозножност за WordPress и други CMS-и.

Не ви препоръчвам да прекалявате с инсталацията на софтуери, тъй като това устройство не е сървър и ще забавите значително работата му.

В случая аз инсталирах:

Download Station – за сваляне на файлове и торенти.

Mail Server – за да може устройството да ми изпраща нотификации директно и без използването на външен сървър. Този мейл сървър може да се използва като пълноценен такъв, тъй като в себе си съдържа сървиси за SMTP, POP3 и IMAP.

Media Server – за DLNA/UPnP

VPN Server – който така и не изпробвах, но ако не знаете какво е VPN, но не ви и трябва да го инсталирате 🙂

 

Направих няколко теста с запис/четене през гигабитова мрежа на файл с големина от 3,66GB.

При писане върху устройството постигнах около 31MB , а при четене 50MB

 

При качване на голям брой снимки Synology DS212j започва да индексира файловете и да изработва различни по размер thumbnails , като сам по себе си този процес е много товарещ за устройството и отнема много време. Колкото с по-голям са картинките и повече на брой, толкова по-бавно става тяхната обработка. В случая аз качих около 15000 снимки, като за денонощие бяха обработени около 1500, като през цялото време процесора е бил натоварен на 100%.  Ако имате инсталиран PhotoStation този процес отнема още повече време, тъй като в конфигурацията за изработка на thumbnail се добавя още един размер.  Въпросните thumbnails са необходими за Media Server и Photostation. Ако не използвате въпросните програми няма да имате този проблем.

Имайте в предвид, че дори в този случай можете спокойно да гледате някой филм през DLNA или да оперирате със съдържанието, което се намира в/у устройството. От Synology са се погрижили за доброто управление на ресурсите.

През периода на използване на устройството нито за момент не съм видял заетостта на паметта да надвишава 50%, все пак ако смятате да използвате повече приложения е добре да се замислите за NAS от по-висок клас.

На края ще напиша предимствата и недостатъците които има въпросното устройство според мен:

– Предимства:

  • Много добър интерфейс
  • Има всичко необходимо (че и повече) за домашно използване
  • Бърз трансфер на файлове
  • Добра изработка
  • Тихата работа
  • Ниска консумация на ток
  • Няма признаци за загряване
  • Добра документация и много комюнитита в интернет
  • Можете да достъпвате вашите файлове чрез web браузер, или чрез някои приложения достъпни за Android и iPhone
– Недостатъци:
  • Липсва Wake on Lan (WOL)
  • Бавно обработване на снимки

 

 

Вашият коментар